Zo regel jij je proeftijd wél goed

28 apr 2023

Waarschijnlijk neem je in alle arbeidsovereenkomsten een proeftijd op. Gewoon om er zeker van te zijn dat als het niet bevalt, je afscheid kunt nemen. Maar weet je welke regels er gelden rondom de proeftijd? En wist je dat als je een verkeerde proeftijd toepast, de hele proeftijd niet meer geldig is? 

Met een proeftijd beoordeel je of de medewerker geschikt is voor de functie. Aan de andere kant krijgt de medewerker tijdens de proeftijd de kans om te bekijken of de functie overeenstemt met zijn verwachtingen. 

In de praktijk kom ik vaak fouten tegen in de proeftijdbedingen die zijn opgenomen. 

Maar jij gaat deze fouten niet maken, want jij hebt je proeftijd wél goed geregeld 😉

Geen zin om verder te lezen? Beluister hem dan in mijn podcast:

luistertijd 8 min

1. Maak de proeftijd niet te lang

De maximale lengte van de proeftijd is afhankelijk van de arbeidsovereenkomst

(afwijkingen bij cao mogelijk):

  • Arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter: geen proeftijd.
  • Arbeidsovereenkomst langer dan zes maanden en korter dan twee jaar: maximaal een maand.
  • Arbeidsovereenkomst langer dan twee jaar (bijv. onbepaalde tijd): maximaal twee maanden.
  • Arbeidsovereenkomst zonder einddatum: maximaal een maand.

2. Ik heb het toch gezegd?!

Zorg ervoor dat je de proeftijd schriftelijk vastlegt. Mondelinge afspraken over de proeftijd zijn niet geldig ( oftewel nietig). Dus niet alleen dát er een proeftijd geldt, maar ook hoelang de proeftijd is.

3. Jij krijgt lekker niks

De proeftijd is voor beide partijen gelijk. Het kan dus niet zo zijn dat jij een proeftijd van twee maanden hebt en de medewerker een proeftijd van één maand. Is de proeftijd niet gelijk voor beide partijen, dan is deze niet geldig.

4. Dit is een totaal andere functie

Het is mogelijk om opnieuw een proeftijd af te spreken als de medewerker een nieuwe functie gaat uitoefenen. Het moet dan wel duidelijk om een andere functie gaan met andere vaardigheden en verantwoordelijkheden. Dus niet van bordenspoeler naar glazenwasser of van directiesecretaresse naar secretaresse van het salesteam. Maar wel wanneer de medewerker eerst werkzaam was als dolfijnentrainer en nu overstapt naar de PR-afdeling om als persvoorlichter aan de slag te gaan.

5. Nog even een maand uitzitten

In tegenstelling tot de opzegtermijn in de arbeidsovereenkomst, kunnen beide partijen in de proeftijd de per direct stoppen. De arbeidsovereenkomst eindigt dan met onmiddellijke ingang. Ook zijn de opzegverboden niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dat betekent dat als de arbeidsovereenkomst ook eindigt als de medewerker bijvoorbeeld ziek of zwanger is.

6. Sorry, door jouw zwangerschap gaan we niet met je verder

Je kan op ieder moment in de proeftijd afscheid nemen van de medewerker. Je hoeft hier geen reden voor te geven. Vaak volstaat een mondelinge toelichting. Als de medewerker vraagt om een toelichting, ben je wel verplicht om aan te geven waarom tot je ontslag bent overgegaan. Een belangrijke opmerking hierbij: Je mag een arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd niet opzeggen met als reden dat de medewerker ziek of zwanger is. De reden moet dus te maken hebben met of de medewerker geschikt is voor de functie of dat hij wel in het bedrijf past.

7. Proeftijd verlengen vanwege ziekte

Je hebt het vast weleens mee gemaakt. Je hebt een medewerker aangenomen maar hebt in de eerste maand niet zijn functioneren kunnen beoordelen omdat hij langer ziek was. Of onverwachts verlof moest opnemen vanwege een overlijden. Je wilt daarom graag de proeftijd verlengen. Dit is niet toegestaan. Ook niet als een medewerker hiermee instemt.

8. Dan sluiten we toch een nieuwe arbeidsovereenkomst?

Ik krijg soms de vraag of het mogelijk is om aan het einde van de proeftijd de arbeidsovereenkomst te beëindigen en direct een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden met een nieuwe proeftijd. Om alsnog de proeftijd te kunnen verlengen vanwege punt 7. Dit is niet mogelijk. Dit is namelijk een opvolgende arbeidsovereenkomst waarin je geen proeftijd mag opnemen.

9. Stuur de medewerker direct naar huis

Ik zie in de praktijk nog regelmatig dat een medewerker na de mededeling verder gaat met zijn werkzaamheden.  Bij een ontslag in de proeftijd eindigt de arbeidsovereenkomst per direct. Laat de medewerker dus nooit langer doorwerken na het ontslag.

10. Nog één aandachtspunt

Naast de bovenstaande aandachtspunten is het goed om na te gaan of je een proeftijd mag opnemen na een stage- of uitzendovereenkomst. Ik kan hier geen standaard antwoord op geven, want dit hangt af van de situatie. Gaat het bijvoorbeeld om dezelfde functie? Was het een leer- of werkstage? Draaide de stagiaire volledig mee? 

Kijk eens naar de arbeidsovereenkomsten in je organisatie. Heb je de proeftijd correct opgenomen?

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol...

Lees meer
Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer