Wanneer je twijfelt aan de ziekmelding

19 jun 2023

Het is maandagochtend en je geniet rustig van een kop koffie (of net als ik een cappuccino). Plotseling ontvang je een e-mail die je meteen uit je ontspannen modus haalt. Het onderwerp is: “ziekmelding”. Nieuwsgierig open je de e-mail en tot je grote ergernis lees je dat Hans beweert ziek te zijn en vandaag niet kan werken.
 
Diep van binnen voel je dat er iets niet klopt aan zijn verhaal. Je voelt je boos worden en je staat op het punt om de telefoon te pakken. “Hans moet gewoon komen werken, anders wordt het van zijn vakantiedagen afgetrokken!”
 
Maar mag je eigenlijk zomaar de ziekmelding in twijfel trekken? En wat kun je wel en niet doen in dit soort situaties?

Is Hans daadwerkelijk ziek?

Hoe frustrerend ook, jij bent niet bevoegd om zelf te beoordelen of Hans echt ziek is. Dit is de taak van de bedrijfsarts. Dit betekent dan ook dat je een ziekmelding niet mag weigeren.
 
Er zijn wel uitzonderingen als je bijvoorbeeld duidelijk bewijs hebt dat de ziekmelding niet klopt. Denk aan een werknemer die geen vrij kreeg om naar een feest te gaan en die toch gespot is op dat feest. Of een werknemer die thuis moet blijven om voor een ziek kind te zorgen.

Mijn gouden tip

Hier komt mijn gouden tip: Communicatie!

Pak je telefoon en bel Hans voor een informeel gesprek. Stel open vragen en luister aandachtig naar zijn antwoorden. Tijdens dit gesprek kun je ook andere verlofmogelijkheden bespreken die in zijn situatie van toepassing kunnen zijn, zoals calamiteitenverlof of zorgverlof.
 
Als je na het gesprek nog steeds twijfelt, is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij de bedrijfsarts. Ga niet zelf op de stoel zitten van de bedrijfsarts.
 
Het uitgangspunt is dat Hans ziek is, totdat de bedrijfsarts oordeelt dat dit niet het geval is. Het kan helpen om de bedrijfsarts op de hoogte te stellen van je twijfels. Waar komen deze vandaan? Wat heeft zich voorgevallen. De bedrijfsarts kan dan gerichter onderzoek doen.
 
Als de bedrijfsarts oordeelt dat Hans niet (meer) ziek is, kan je hem weer oproepen om te werken.
 
Loop jij hier in de praktijk ook tegenaan en weet je soms niet goed welke stappen je moet en kan nemen? Stuur mij dan een bericht. Ik denk graag met je mee.

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol...

Lees meer
Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer