Een opleiding tot goed werkgeverschap

20 sep 2023

Waarom bestaat er eigenlijk geen gerichte opleiding werkgeverschap? Het lijkt vreemd, toch? We verdiepen ons liever in de geheimen van de Bermuda Driehoek dan in de cruciale vaardigheden die nodig zijn om werknemers te begeleiden.

Het is opmerkelijk, gezien het grote aantal werkgevers in Nederland. Meer dan 100.000 ondernemers begonnen ooit met een geweldig idee en wisten dat zo goed in de markt te zetten dat ze hulp nodig hadden. Plotseling werden ze werkgevers. En dan?

Hoe word je een goede werkgever?

Je bedrijf loopt geweldig, je wilt personeel aannemen zodat je kan doorgroeien. Maar met deze fantastische stap ontstaan er ook een hoop vragen:

✔️ Hoe bepaal je een eerlijk salaris aan jouw personeel? Je wilt niet die gierige Scrooge zijn, maar je hebt ook geen geldboom in de tuin staan. Je wilt je werknemer wel motiveren, maar je hebt zelf ook een heleboel kosten.
 
✔️ Als iemand zich ziek meldt, is het niet genoeg om gewoon een fruitmand te sturen en te hopen dat het overwaait. Je wilt voorkomen dat je überhaupt die fruitmand hoeft te sturen (hou je ook weer geld over voor een eerlijk salaris).
 
✔️ Dan moet je ook nog gaan leidinggeven. Dat je een Messi in je vakgebied bent, betekent niet dat je ook een goede coach bent. Leidinggeven is een compleet andere ball game.

✔️ Het opzetten van een open communicatiecultuur is cruciaal. Werknemers moeten zich gehoord voelen en weten dat hun mening telt. Het regelmatig geven van constructieve feedback en het aanmoedigen van open communicatie helpt bij het verbeteren van prestaties en het creëren van een positieve werkomgeving.

✔️ Het bewaken van een gezonde balans tussen werk en privé is essentieel. Flexibiliteit in werktijden, het aanbieden van thuiswerkopties en het stimuleren van pauzes dragen bij aan het welzijn van werknemers. Dit leidt tot een hogere productiviteit en tevredenheid op lange termijn.

✔️ Bied mogelijkheden voor training, professionele ontwikkeling en groeikansen binnen het bedrijf. Wanneer werknemers zien dat er kansen zijn om te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zullen ze meer gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor het bedrijf.

Wat er mis kan gaan als je geen opleiding voor werkgeverschap hebt gedaan

  1. Juridische struikelblokken: Weet je hoe het zit met de wet- en regelgeving? Als je daar niet scherp op bent, kun je in de problemen komen. Denk aan boetes of zelfs rechtszaken als je de arbeidsvoorwaarden niet goed volgt.
  2. Personeelsbeleid, valkuil of kans? Een goed personeelsbeleid is goud waard. Maar als je de plank misslaat, zie je misschien je beste mensen vertrekken. En dat zorgt voor een nare sfeer op de werkvloer en een cultuur waar niemand blij van wordt.
  3. Leidinggeven, doe je het goed? Een team is zo sterk als zijn leider, toch? Zonder goed leiderschap kan je team onderpresteren. Motivatie en productiviteit? Die zakken dan flink.
  4. Pas op voor de financiële glijbaan: Kijk uit met hoe je salarissen bepaalt en hoe je omgaat met ziekteverzuim. Slecht personeelsmanagement kan je een flinke duit kosten.
  5. Groei niet missen: En hé, als leider wil je toch groeien met je bedrijf? Zonder de juiste skills loop je misschien wel fantastische kansen mis om te innoveren en de concurrentie voor te blijven.

Een opleiding in werkgeverschap is van essentieel belang om deze valkuilen te vermijden en om bedrijfsgroei te bevorderen door het creëren van een positieve werkomgeving, goed personeelsbeleid en effectief leiderschap. Het biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een succesvolle en duurzame organisatie op te bouwen.

Leer op de meest simpele manier hoe jij de beste werkgever wordt

Als ondernemer ben je al een stap verder. Nu komt het volgende hoofdstuk: werkgever worden. Dat is een vak apart. Maar geen zorgen, ik sta klaar om je te begeleiden met mijn unieke online opleiding over werkgeverschap, de enige in Nederland.

Dit online programma helpt je zowel om beter te worden in het managen van personeel, maar ook om het juist toepassen van werkgeversregels. Na dit programma weet jij precies hoe jij een werknemer aanneemt, maar nog belangrijker ook hoe je ‘m behoudt!

Wat maakt deze opleiding anders? Het is niet alleen een inleiding tot werkgeverschap; het is een complete gids over hoe je een geweldige werkgever én leider wordt. En het mooie?

We richten ons niet alleen op theoretische kennis. Deze opleiding werkgeverschap behandelt ook praktische zaken, inclusief de juridische kant. Zo weet je niet alleen hoe je een goed werkgever moet zijn, maar ook hoe je dat volledig volgens de wet doet.

Wil je jouw vaardigheden als werkgever en leider verbeteren? Lees via de knop hieronder alles over de opleiding werkgeverschap.

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol...

Lees meer
Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer