Vaststellingsovereenkomst
Bedrijfseconomische redenen
Het gaat niet goed met het bedrijf. Misschien is er minder werk, sprake van een reorganisatie, of speelt er een dreigend faillissement. Je hebt te horen gekregen dat er afscheid moet worden genomen van een aantal werknemers – waaronder jij.
Je krijgt een vaststellingsoverenkomst aangeboden. Wat nu?



Je voelt je onzeker over de toekomst
Nu de situatie op tafel ligt, is het logisch dat je met veel vragen zit. Wat betekent dit zowel praktisch als financieel? Gedachten als ‘Is dit wel een goede regeling?’ en ‘Waar moet ik op letten?’ blijven door je hoofd gaan.
Je gaat door een rouwproces en de toekomst voelt onzeker. Je wilt niet per ongeluk akkoord gaan met voorwaarden die niet in jouw voordeel zijn.
“Kan ik wel onderhandelen in deze situatie?”
Je voelt je misschien bezwaard om te onderhandelen nu het niet goed gaat met het bedrijf of denkt dat onderhandelen niet passend is nu je functie komt te vervallen.
Het kan dan prettig zijn om een jurist in te schakelen. Deze kijkt mee of de juiste regels worden gevolgd, of de vaststellingsovereenkomst klopt en wat redelijk is om in deze situatie te vragen.
“Laat de onderhandeling met een gerust hart los en kijk uit naar een nieuwe start”
Je laat de onderhandeling met een gerust hart los. Alle vragen en onzekerheden bespreek je met een expert die precies weet waar zij op moet letten. De onderhandelingen worden uit handen genomen, maar jij houdt de controle: elke stap wordt afgestemd met jouw wensen en goedkeuring.
Er ontstaat een regeling waar je achter staat, zonder losse eindjes of twijfels. Je sluit dit hoofdstuk af met een goed en voldaan gevoel en bent klaar om aan iets nieuws te beginnen.

Ik help al meer dan 10 jaar ondernemers met arbeidsrecht vraagstukken
Als ervaren arbeidsrecht jurist en HR-adviseur heb ik jarenlange ervaring opgebouwd in het adviseren over en begeleiden van vaststellingsovereenkomsten.
Van kleine MKB-bedrijven tot grote internationale organisaties. Door mijn achtergrond aan de kant van de werkgever weet ik wat er vanuit die kant mogelijk is en wat de beste onderhandelingsstrategie is.
Ik ben van mening dat goed werkgeverschap ook betekent dat je op een nette en rechtvaardige manier afscheid neemt van je werknemer. Hierbij hoort het netjes afronden van het dienstverband en je werknemer geven waar hij gezien de omstandigheden recht op heeft. Daarom sta ik graag jou als werknemer bij om dit te bewerkstelligen.
Onderhandelingen
jaar ervaring

Chantal weet als jurist natuurlijk alles en weet dit ook goed over te brengen op de 3e partij
Ik was via het internet op zoek gegaan naar een passende jurist voor mij. Vanaf het eerste moment voelde het goed aan, de communicatie was erg prettig, ik kreeg snel en duidelijk antwoord op mijn vragen en niks was te veel.
Ik heb echt het gevoel gehad dat ze zich meer als 100% heeft ingezet voor mij. Ik ben super tevreden over de hulp die ik van haar heb gekregen.
Patrick Hoed

Een eerlijk afscheid, zodat jij met een gerust hart vooruit kunt kijken
Hoe werkt het? Ik leg het uit in 4 stappen

1. Invullen contactformulier
Na het versturen van het contactformulier ontvang je direct een e-mail met meer informatie. Hierin kun je aangeven of je eerst nog advies wilt of dat je graag direct een offerte wilt ontvangen.

2. Advies of offerte
Het kan zijn dat je nog geen VSO hebt ontvangen of dat je eerst meer informatie wilt. In dat geval kun je mij een WhatsApp bericht sturen of aangeven dat je telefonisch overleg wilt. In dat geval neem ik binnen 24u telefonisch contact met je op.

3.Ik ga aan de slag met jouw wensen
Je ontvangt van mij een vragenlijst waarin je jouw arbeidsvoorwaarden en wensen kunt doorgeven en de benodigde documenten kunt uploaden.
Vervolgens stel ik een adviesbrief voor je op. Afhankelijk van jouw keuze wordt deze naar jou of rechtstreeks naar je werkgever gestuurd, uiteraard alleen met jouw akkoord.

4. We gaan voor de beste deal
Als je hebt gekozen voor or een advies, dan ontvang je van mij een adviesbrief. Bij de onderhandeling gaan we door tot je tevreden bent en akkoord gaat met het aanbod van je werkgever. Tijdens dit proces houden we nauw telefonisch contact en via WhatsApp.
Hoor je het liever van een ander?
Ik kan Chantal echt aanbevelen als je hulp nodig hebt bij je vaststellingsovereenkomst!
Omdat ik zelf geen juridische achtergrond heb en ook niet exact weet wat mijn rechten en plichten zijn bij een vaststellingsovereenkomst, heb ik de hulp van Chantal ingeroepen.
Het contact met haar is heel laagdrempelig, ze is goed bereikbaar, schakelt snel, heeft alle kennis paraat en geeft goede juridische adviezen.
Maaiky



Chantal, ik heb nog een vraag!
Kan ik onderhandelen over de voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst?
Ja, je kunt zeker onderhandelen over de voorwaarden. Hoeveel onderhandelingsruimte er is, hangt af van verschillende factoren. Welke bedrijfseconomische redenen spelen er? Hoe groot is het bedrijf? Zijn er andere passende functies beschikbaar, en voldoet je werkgever aan het afspiegelingsbeginsel? Ook kan een sociaal plan een rol spelen in wat er mogelijk is.
Al deze onderdelen bepalen in hoeverre je kunt onderhandelen. Bijna alle vaststellingsovereenkomsten die ik tegenkom bieden in elk geval enige ruimte om voorwaarden te bespreken en te verbeteren.
Wat gebeurt er als ik niet akkoord ga met de vaststellingsovereenkomst?
Als je een tegenvoorstel hebt gedaan en jullie komen er samen niet uit, kan je werkgever besluiten een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Het UWV toetst dan of er echt bedrijfseconomische redenen zijn, of er geen passende functies meer voor je zijn, en of je werkgever voldoet aan regels zoals het afspiegelingsbeginsel.
Toch gaat de voorkeur van je werkgever meestal uit naar het beëindigen van het dienstverband met een vaststellingsovereenkomst. Hiermee leggen jullie vooraf vast onder welke voorwaarden jullie uit elkaar gaan, welke afspraken er gelden voor afwikkeling en uitbetaling. Zeker als de ontslagvergunning niet 100% zeker is, zal je werkgever vaak liever kiezen voor een wederzijds goed geregelde oplossing.
Is het verstandig om juridische bijstand in te schakelen?
Wanneer je in een arbeidsconflict zit, heb je vaak helemaal geen zin of energie om direct contact met je werkgever te hebben, laat staan om zelf de onderhandeling op te pakken. Daarnaast heeft een vaststellingsovereenkomst juridische gevolgen die lastig zelf te overzien zijn.
Een jurist kan neemt de onderhandeling en het contact met je werkgever van je over, weet precies op welke punten je moet letten en kan je advies geven over wat realistisch en haalbaar is. Dit zorgt ervoor dat je niet vanuit emoties onderhandelt en geen onrealistische eisen stelt, maar juist tot een goed, haalbaar resultaat komt.
Ik hoor ook vaak dat werknemers aarzelen om een jurist in te schakelen, uit angst dat dit “olie op het vuur” gooit en dat het niet gewaardeerd wordt door de werkgever. Maar het is juist heel gebruikelijk om juridische bijstand in te schakelen. Werkgevers begrijpen dit en vinden het vaak zelfs prettiger, omdat een objectieve jurist helpt om tot een evenwichtige oplossing te komen – zonder dat emoties de overhand nemen.

Het contact was laagdrempelig via e-mail, whatsapp en spraak berichten. Alles ging in overleg voordat brieven de deur uitgingen. Chantal was nagenoeg 24/7 bereikbaar. Ik hoefde nooit langer dan een dag te wachten op een antwoordt.
René Claessen

Wil je graag juridisch advies over hoe nu verder? Vul het aanvraagformulier in en ik neem contact met je op.

VSO advies bij ontslag via UWV
Specifiek advies en begeleiding bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of na twee jaar ziekte.
€ 1.000,- incl. BTW
Juridische controle op juistheid en volledig van de VSO.
Uitleg over de UWV procedure zodat je weet wat er speelt en wat je kan verwachten.
Inzicht in je rechten en financiele gevolgen, zoals de transitievergoeding en WW-rechten.
Advies over jouw onderhandelingsruimte, ondanks de beperkte mogelijkheden binnen dit ontslag.
Opstellen van een reactie aan je werkgever (bij onjuiste voorwaarden)
Optioneel: juridische bijstand bij bezwaar tegen het UWV-besluit (tegen meerprijs)
