Onlangs heb ik de knoop doorgehakt: Ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Dit besluit heeft lang geduurd. Niet vanwege de hoge premie, maar vanwege mijn wantrouwen tegenover verzekeraars.
Toch heb ik de stap genomen. Toen ik de digitale vragenlijst ontving over mijn medische geschiedenis, was ik geschokt. Is mijn privacy echt volledig verdwenen?
En bij sommige medische vragen denk ik: Is het echt belangrijk om te weten of ik ooit last heb gehad van hoofdpijnklachten?
Ik bedoel: Wie niet?
Dit denkt jouw werknemer ook
Dit gevoel van een inbreuk op je privacy kan je werknemer ook ervaren. Bijvoorbeeld als je hem vraagt om op te schrijven welke betaalde en onbetaalde activiteiten hij naast zijn werk verricht of wil gaan verrichten.
Natuurlijk kun je hier goede redenen voor hebben. Zoals een werknemer met een functie waar belangenverstrengeling kan optreden. Denk aan een accountant, een politicus of een advocaat. Of wanneer je werknemer exact hetzelfde werk doet bij jouw concurrent.
Toch zie ik in de praktijk deze clausule ook nog steeds terugkomen in oproepovereenkomsten, met name bij werknemers die bijbanen hebben in de horeca of als productiemedewerker, ondanks de strengere wetgeving die vorig jaar van kracht is gegaan.
Volgens de nieuwe wetgeving, die bepaalt dat een werkgever in beginsel geen nevenactiviteiten van een werknemer mag verbieden, heeft een werkgever niet het recht om een werknemer zonder meer te verbieden om naast zijn baan ook nog andere werkzaamheden te verrichten.
Staat deze bepaling in jouw arbeidsovereenkomst?
Wanneer een werkgever wordt geconfronteerd met deze kwestie, luidt het typische antwoord: “Ik moet weten of mijn werknemer ook elders werkt” of “Ik dacht dat deze bepaling standaard moest worden opgenomen.”
Maar is het echt altijd noodzakelijk? Wat is het belang hiervan? En rechtvaardigt dit belang een inbreuk op de privacy van de werknemer?
Dit zijn cruciale vragen die je jezelf moet stellen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst, telkens opnieuw.
Elke functie is namelijk anders. Maakt het werkelijk verschil of jouw werknemer naast zijn rol als afwasser ook een extra baantje heeft in de thuiszorg van een verzorgingstehuis iets verderop?
Ik heb de inbreuk op mijn privacy bij het invullen van de medische vragenlijst voor lief genomen. De vraag is of jouw werknemer hetzelfde standpunt zal innemen. Is het jou waard om een werknemer te verliezen vanwege deze kwestie? Of om betrokken te raken in een potentieel juridisch conflict?
Overweeg deze vragen zorgvuldig en zoek naar een evenwicht tussen het beschermen van jouw bedrijfsbelangen en het respecteren van de privacy van de werknemer.
Mijn Juridische Hulplijn helpt je bij het maken van de juiste keuze.