Officiële feestdag: recht op een vrije dag?

1 apr 2023

Wat heb jij binnen je bedrijf geregeld over het vrij zijn op bijvoorbeeld Goede Vrijdag of Tweede Paasdag?

Is dit geregeld in de cao? Of heb je dit, als je niet onder een cao valt, opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek?

De reden waarom ik dit vraag is omdat er geen wet is die bepaalt dat een feestdag ook een vrije dag is voor de medewerker. Ook niet als dit een van de officiële feestdagen is. Je medewerker heeft dus geen wettelijk recht op een vrije dag.

Toch gaat vrijwel iedere medewerker er vanuit dat hij recht heeft op een vrije dag op een officiële feestdag zoals Tweede Paasdag. Of als er wel wordt gewerkt, dat er een toeslag wordt betaald bovenop zijn loon.

Bovendien gaat je medewerker er vanuit dat deze vrije dag niet ten koste gaat van zijn vakantiedagen.

Zo vanzelfsprekend is dit echter niet.

Mijn advies is dan ook om te bekijken wat hierover is bepaald in de cao indien je onder de werkingssfeer valt van een cao. Indien je niet onder een cao valt, dan is het goed om afspraken hierover vast te leggen in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek.

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol...

Lees meer
Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer