Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers.
Stel je voor, je werknemer, Saskia, is onlangs moeder geworden en geniet van haar welverdiende ouderschapsverlof. Maar, zoals het leven soms gaat, wordt Saskia ziek. Wat betekent dit voor haar ouderschapsverlof?
Kan je ouderschapsverlof intrekken tijdens ziekte?
Allereerst, het ouderschapsverlof loopt gewoon door als Saskia ziek wordt. Dit kan voor sommige werkgevers als een verrassing komen. Waarom? Omdat de gedachte kan bestaan dat ziekte het ouderschapsverlof ‘pauzeert’. Maar dit is dus niet het geval.
Maar wat als Saskia ervoor kiest om haar ouderschapsverlof te pauzeren tijdens haar ziekte? Dit is mogelijk, maar het vereist actie van haar kant. Ze moet zelf een verzoek indienen om het verlof te pauzeren. Als werkgever kun je dit in principe weigeren, maar alleen als het ernstige problemen voor je bedrijf veroorzaakt. In de praktijk zie ik zelden situaties waarin dit werkelijk een probleem oplevert.
Stel je nu een omgekeerd scenario voor. Saskia was níet met ouderschapsverlof, maar wordt ziek (bijvoorbeeld door een burn-out) en wil tijdens haar herstelperiode ouderschapsverlof opnemen. Ook dit is mogelijk en kan zij aanvragen.
Het ouderschapsverlof is dus flexibel, maar verlangt wel een handeling van je werknemer om dit op te nemen, te pauzeren of stop te zetten.
Hoe werkt dit bij het re-integreren?
Het wordt interessant als Saskia’s aan het re-integreren is. Laten we zeggen dat Saskia fulltime werkt en 8 uur per week ouderschapsverlof heeft.
Dan zijn de volgende scenario’s mogelijk:
Als Saskia ervoor kiest om haar ouderschapsverlof direct na haar ziekte weer op te nemen, moet er een plan zijn voor haar re-integratie. De vraag is of Saskia eerst volledig (40 uur) moet hebben opgebouwd in haar uren voordat ze hersteld gemeld kan worden. Of kan zij opbouwen naar 32 uur werk en dan met haar ouderschapsverlof hersteld gemeld worden. Uiteraard is dit afhankelijk van de beperkingen van Saskia. Mijn advies is wel om dit bespreekbaar te maken met Saskia. Misschien zit zij er helemaal niet op te wachten om op te bouwen naar 40 uur.
Als Saskia besluit haar ouderschapsverlof te pauzeren terwijl ze ziek is, zal Saskia moeten opbouwen naar haar normale werkuren. Dit is haar keuze. Echter, dit kan leiden tot een interessante situatie. Stel dat Saskia’s ouderschapsverlof op vrijdag was. Tijdens haar re-integratie geeft Saskia aan op vrijdag niet te kunnen werken vanwege de zorg voor haar kinderen. Dit is natuurlijk een reden voor een gesprek.
Sleutel tot succes
Ik heb het hierboven ook al aangegeven, maar het aangaan van het gesprek is ’the key’. Leg je werknemer uit wat haar rechten zijn bij de combinatie tussen ouderschap en ziekte. Maar ik ben ook voorstander van helderheid. Wat betekent het als zij haar ouderschapsverlof intrekt? Wanneer en hoe kan zij haar verlof weer opnemen? Door deze zaken vooraf te bespreken, voorkom je misverstanden en eventuele frustraties aan beide kanten.