Medewerker X belt je op met de mededeling dat hij een andere baan heeft gevonden en dat hij zijn baan opzegt. Nog voordat je kunt vragen naar de reden en of hij het ontslag schriftelijk wil bevestigen, vervolgt hij het verhaal: “ik wil graag al mijn vakantiedagen inzetten tot het einde van mijn dienstverband.” Je moet even nadenken. Is dit een vraag? en kan ik dit afwijzen?
Opnemen van vakantiedagen
De regels voor het opnemen van de vakantiedagen nadat de medewerker ontslag heeft genomen, zijn hetzelfde als tijdens het dienstverband. Als je medewerker vakantiedagen wil opnemen dan moet hij dit schriftelijk kenbaar maken (voor geïnteresseerden, artikel 7:638 lid 2 BW). Veel werkgevers hebben HR systemen waar de medewerker het verzoek kan indienen.
Heeft je medewerker het verzoek schriftelijk ingediend, dan geldt dat je in beginsel deze vakantiedagen toekent. Hierop zijn twee uitzonderingen.
- Je kan op grond van gewichtige redenen afwijken van het verzoek van je medewerker. Waar kun je dan aan denken? Bijvoorbeeld een pakketbezorger die in de periode vlak voor Black Friday of Kerstmis ontslag neemt. Maar ook het afronden van een belangrijk project kan een gewichtige reden zijn om geen toestemming te geven.
- Je hebt met je medewerker schriftelijke afspraken gemaakt over het opnemen van vakantiedagen (in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek). Of er gelden aparte regels vanuit de cao. Hierin kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat de medewerker niet meer dan twee weken achtereenvolgens op mag nemen. Dit moet dan wel redelijk zijn. Want als je feitelijk geen werkzaamheden meer hebt voor je medewerker dan heb je geen reden om hem hieraan te houden. Ook moet je het belang van je medewerker meenemen in je overweging. Moet hij bijvoorbeeld nog veel regelen omdat hij in het buitenland gaat werken?
Vakantiedagen verplicht opnemen
Weliswaar kun je in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek vermelden dat je medewerker recht heeft op twee aaneengesloten weken vakantie, maar je kan hem niet verplichten om deze vakantie op te nemen. Wanneer hij te lang wacht met het opnemen van zijn wettelijke vakantiedagen, bestaat wel het risico dat deze komen te vervallen.
Als de medewerker ervoor kiest om geen vakantie op te nemen tot het einde van het dienstverband, dan kan je hem niet verplichten om ze het (toch) op te nemen.
Als je juist wilt dat je medewerker vakantiedagen opneemt dan moet je dit dus in goed overleg met de medewerker doen. Bij ontslag met wederzijds goedvinden kun je dit meenemen in de onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst.
Mijn advies
Je zit niet te wachten op een conflict met de medewerker over vakantiedagen aan het einde van het dienstverband. Daarnaast heb je niets aan een medewerker op de werkvloer die niet gemotiveerd is en er eigenlijk niet wil zijn. Bovendien heb je het risico dat de medewerker zich gaat ziekmelden op het moment dat hij écht niet meer wil komen werken en jij hem hieraan houdt.
Ga het gesprek aan als de medewerker al zijn vakantiedagen wil opnemen terwijl je hem nog nodig hebt. Probeer de tijd die de medewerker nog moet werken in dat geval zo kort mogelijk te houden.
Let op: wil je een vakantieverzoek van je medewerker weigeren, moet dien je dit binnen twee weken na het indienen van het verzoek laten weten aan je medewerker.
Bij het einde van een dienstverband ga je natuurlijk niet twee weken wachten met het antwoord.