Hoe combineer je mantelzorg met werk?

16 jan 2024

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol als mantelzorger.

Wat maakt Peter een mantelzorger?

Mantelzorg is niet zomaar een handje helpen; het is een langdurige, vaak intensieve zorg voor een naaste die ziek of hulpbehoevend is. In Peters geval betreft het de zorg voor zijn moeder met Alzheimer, een taak die vaak onzichtbaar blijft, maar essentieel is. Deze rol is anders dan professionele zorg – het komt voort uit de sociale relatie en is meestal niet iets waar men voor kiest.

Mantelzorg kan vele vormen aannemen. Het kan gaan om het verzorgen van een partner met een chronische ziekte, een gehandicapte broer of zus, of een vriend met een psychische aandoening.

Verlofregelingen voor mantelzorgers

Veel mensen, net als Peter, gaan ervan uit dat er een specifiek mantelzorgverlof bestaat, maar dat is een misvatting. Wat zijn dan de opties voor Peter?

Calamiteitenverlof

Voor acute situaties kan Peter calamiteitenverlof aanvragen. Dit verlof is bedoeld voor onverwachte persoonlijke omstandigheden, zoals de situatie waarin Peter zich nu bevindt. Hij kan dit verlof gebruiken om dringende zaken te regelen, zoals de ziekenhuisbezoeken voor zijn moeder.

Kortdurend zorgverlof

Als de zorg voor zijn moeder wat langer duurt, kan Peter kiezen voor kortdurend zorgverlof. Dit verlof is maximaal twee weken per jaar en bedraagt 70% van zijn salaris. Dit geeft Peter de ruimte om zich te richten op de zorg voor zijn moeder, zonder zich zorgen te hoeven maken over zijn inkomen.

Langdurig zorgverlof

Voor een nog langere periode van intensieve zorg kan Peter langdurig zorgverlof aanvragen. Dit verlof kan oplopen tot zes weken, waarbij hij echter geen salaris ontvangt, tenzij er in de cao andere afspraken zijn gemaakt.

Werktijden aanpassen

Een andere optie voor Peter is om zijn werktijden aan te passen. Dit kan een flexibele oplossing zijn die hem in staat stelt zorg en werk te combineren. Bijvoorbeeld, hij kan ervoor kiezen om vroeger te beginnen en eerder te stoppen, zodat hij ’s middags tijd heeft voor zijn moeder.

Jouw rol als werkgever

Voor jou als werkgever is het belangrijk om signalen van mantelzorg te herkennen bij je werknemer. Je werknemer kan bijvoorbeeld vaker vrij vragen, flexibele werktijden nodig hebben, of tekenen van stress vertonen. Door deze signalen vroegtijdig te herkennen, kun je ondersteuning bieden en voorkomen dat je werknemer overbelast raakt.

Bedenk als werkgever met welke uitdagingen mantelzorgers zoals Peter mee te maken hebben. Door flexibiliteit te bieden en ondersteuning te geven, kun je niet alleen Peter helpen, maar ook een positieve werkomgeving creëren.

Voordelen voor jou als werkgever

Een goede ondersteuning van mantelzorgende werknemers heeft ook voordelen voor jou als werkgever. Het toont aan dat je een zorgzame en ondersteunende werkgever bent, wat kan leiden tot meer betrokkenheid en loyaliteit van je personeel. Bovendien draagt het bij aan een positieve bedrijfscultuur waarin werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen.

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer
Eindejaar: vakantie dagen in gevaar

Eindejaar: vakantie dagen in gevaar

Ik herinner mij nog goed de decembermaand van een paar jaar geleden, toen ik zelf in loondienst was. De maand waarin ik nog 10 vakantiedagen over had, terwijl ik volgens het personeelshandboek maar 5 dagen mocht meenemen naar het nieuwe jaar. Het voelde alsof ik iets...

Lees meer