En dan is je medewerker er niet

30 jun 2023

Sandra is niet op haar werk verschenen en dit is niet de eerste keer. Dit is niet omdat ze ziek is, maar simpelweg omdat ze een vrije dag opneemt zonder hiervoor toestemming te vragen aan haar werkgever.

Veel bedrijven hebben een ‘Sandra’.

Wat ik opmerkelijk vind is dat een werkgever hier vaak niet direct op acteert. Sandra blijft haar salaris ontvangen en de werkgever maakt hooguit een opmerking.

Liever verder luisteren? Klik dan op de link hieronder en ga naar Spotify.

luistertijd 5 min.

Dit gaat jou niet gebeuren

Jij creëert een veilige werkomgeving waar je medewerkers durven om met jou in gesprek te gaan als ze een vrije dag nodig hebben.

Als een medewerker zonder toestemming vrij neemt, is het belangrijk om met hem in gesprek te gaan. Misschien is er wel een goede reden waarom hij er niet is en kan hij ander verlof opnemen, zoals zorgverlof. Gebruik dit gesprek ook meteen om de regels binnen je bedrijf te bespreken. Hoe moeten medewerkers verlof aanvragen? Wie moet het goedkeuren? Als je nog geen duidelijke procedure hebt, is het tijd om er een op te stellen.

Wat als de maat vol is?

Als een medewerker volhardt in het zonder toestemming opnemen van vrije dagen, kun je overgaan tot het geven van een officiële waarschuwing. Maar onthoud, blijf in gesprek met je medewerker. In de praktijk zie ik vaak dat werkgevers vakantiedagen van de medewerker afschrijven voor de dagen waarop hij zonder toestemming afwezig was.

Maar dit is niet toegestaan. Hoewel jij als werkgever de vakantiedagen vaststelt, gebeurt dit wel op verzoek van de medewerker.

Wat kun je dan wel doen? Geef een waarschuwing en stop daarna met het doorbetalen van het salaris. Als zelfs dit niet helpt, wordt het misschien tijd om afscheid te nemen van je medewerker.

Ik gok dat Sandra het niet zo ver wil laten komen 😉

wetenswaardig hr chantal profielfoto

Chantal: HR & Juridisch Advies

Ga voor écht goed werkgeverschap!

poppetje wijzend links

Social media

ebook wetenswaardig mockup

In 10 stappen van Zelfstandige naar Werkgever


gifje Chantal die naar beneden wijst

Sprak dit je aan?

Sprak je dit aan? Schrijf je dan in mijn Wet & Werkvloer en krijg regelmatig super concrete tips om te gaan voor écht goed werkgeverschap!


Verder de materie induiken?
Check ook eens mijn blog / podcast!

 In mijn blogs deel ik je mijn mening en expertise over vraagstukken op het gebied van HR, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Hoe combineer je mantelzorg met werk?

Peter, een toegewijde zoon en werknemer, zit in een moeilijke situatie. Zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt, is onlangs gevallen en hij heeft de hele nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Terug op het werk, vraagt hij zich af of er verlofregelingen zijn voor zijn rol...

Lees meer
Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Ouderschapsverlof en ziek: kies wijs!

Als arbeidsrechtjurist en HR-adviseur kom ik regelmatig in aanraking met complexe situaties in de praktijk. Een daarvan is de samenloop van ouderschapsverlof en ziekte. Dit veelvoorkomend scenario roept vaak vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. Stel je voor,...

Lees meer
Wat je moet weten over de transitievergoeding

Wat je moet weten over de transitievergoeding

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan, zoals het afscheid nemen van een werknemer na een korte periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een reorganisatie, een arbeidsconflict of een mismatch. In sommige gevallen heeft je werknemer...

Lees meer