Sandra is niet op haar werk verschenen en dit is niet de eerste keer. Dit is niet omdat ze ziek is, maar simpelweg omdat ze een vrije dag opneemt zonder hiervoor toestemming te vragen aan haar werkgever.
Veel bedrijven hebben een ‘Sandra’.
Wat ik opmerkelijk vind is dat een werkgever hier vaak niet direct op acteert. Sandra blijft haar salaris ontvangen en de werkgever maakt hooguit een opmerking.
Liever verder luisteren? Klik dan op de link hieronder en ga naar Spotify.
Dit gaat jou niet gebeuren
Jij creëert een veilige werkomgeving waar je medewerkers durven om met jou in gesprek te gaan als ze een vrije dag nodig hebben.
Als een medewerker zonder toestemming vrij neemt, is het belangrijk om met hem in gesprek te gaan. Misschien is er wel een goede reden waarom hij er niet is en kan hij ander verlof opnemen, zoals zorgverlof. Gebruik dit gesprek ook meteen om de regels binnen je bedrijf te bespreken. Hoe moeten medewerkers verlof aanvragen? Wie moet het goedkeuren? Als je nog geen duidelijke procedure hebt, is het tijd om er een op te stellen.
Wat als de maat vol is?
Als een medewerker volhardt in het zonder toestemming opnemen van vrije dagen, kun je overgaan tot het geven van een officiële waarschuwing. Maar onthoud, blijf in gesprek met je medewerker. In de praktijk zie ik vaak dat werkgevers vakantiedagen van de medewerker afschrijven voor de dagen waarop hij zonder toestemming afwezig was.
Maar dit is niet toegestaan. Hoewel jij als werkgever de vakantiedagen vaststelt, gebeurt dit wel op verzoek van de medewerker.
Wat kun je dan wel doen? Geef een waarschuwing en stop daarna met het doorbetalen van het salaris. Als zelfs dit niet helpt, wordt het misschien tijd om afscheid te nemen van je medewerker.
Ik gok dat Sandra het niet zo ver wil laten komen 😉