Yes, het gaat fantastisch met je bedrijf!
Veel meer werk dan je aankunt.
Super fijn, maar het creëert ook een nieuw probleem. Want je komt nauwelijks nog toe aan het uitwerken van nieuwe ideeën. Of andere taken die nodig zijn om je bedrijf te laten groeien.
Wat nu? Personeel aannemen? Een team om je heen bouwen? Begin je al te zweten?
Wil je liever luisteren dan lezen? Ga dan verder naar Spotify:
In de praktijk zie ik vaak dat ondernemers hier terughoudend in zijn. Want wat komt hier juridisch bij kijken? Is een medewerker in dienst nemen duurder dan werken met een ZZP’er?
Maar het hoeft lang niet zo spannend te zijn als je denkt. Als je maar weet wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten om te ontdekken wat het beste bij je past. In dit blog laat ik je zien wat de opties zijn.
1. Samenwerken met zelfstandigen (ZZP’ers)
Veel ondernemers gaan als eerste stap in hun groei samenwerken met andere zelfstandigen (ZZP’ers). Ze vinden het nog lastig en eng om iemand in dienst te nemen, maar willen wel graag meer capaciteit.
Het voordeel hiervan is dat je controle hebt over de kwaliteit en werkwijze van het werk. Een zelfstandige weet direct wat hij moet doen en is vaak ook een specialist in zijn vakgebied. Hij heeft wel een hoger uurtarief heeft dan een medewerker in dienst. Daar tegenover staat dat je geen belastingen en premies hoeft te betalen en dat je een zelfstandige niet door hoeft betalen bij ziekte of vakantie. Je bent wel afhankelijk van de beschikbaarheid van een zelfstandige.
Dit zijn bijvoorbeeld taken waar je eenvoudig een ZZP’er voor kunt inschakelen:
- Een freelance grafisch ontwerper inhuren om je marketingmateriaal te creëren.
- Een externe boekhouder inschakelen om je financiën bij te houden.
- Een jurist inhuren om je algemene voorwaarden en privacy verklaring op te stellen.
2. Uitzendkrachten inhuren via een uitzendbureau
Als je geen structureel werk hebt of flexibiliteit nodig hebt, kun je overwegen om uitzendkrachten in te huren via een uitzendbureau. Dit is handig bij tijdelijke opdrachten of wanneer je extra handen tekortkomt.
Het uitzendbureau verzorgt de werving en selectie en zoekt de juiste persoon voor jou. Jij bepaalt de dagen en uren waarop je een tijdelijke medewerker nodig hebt. Als je redder in nood ziek is, betaalt het uitzendbureau het loon door en is het uitzendbureau verantwoordelijk voor de re-integratie. Houd er wel rekening mee dat uitzendbureaus een aanzienlijke opslag rekenen, dus zorg ervoor dat je hier budget voor vrijmaakt.
Dit zijn voorbeelden waarvoor je een uitzendkracht kan inhuren:
- Een uitzendkracht inschakelen tijdens drukke periodes
- Een uitzendkracht inzetten om een tijdelijk project te voltooien.
- Extra personeel inhuren tijdens piekmomenten, zoals vakantieseizoenen of speciale evenementen.
3. Payrolling
Je wilt betrokken blijven bij de selectie en dagelijkse werkzaamheden, maar je wilt de administratieve lasten verminderen. In dit geval sluit het payrollbedrijf de arbeidsovereenkomst, verzorgt het de salarisadministratie en begeleidt het de medewerker bij ziekte. Hierdoor word jij als werkgever ontlast van administratieve taken, terwijl je nog steeds een actieve rol speelt in de operationele aspecten van het bedrijf.
Met een payrollconstructie neem je een medewerker in dienst en beëindig je het dienstverband zonder dat je gebonden bent aan ontslagprocedures. Het payrollbedrijf handelt de administratieve aspecten af, waardoor je snel kunt reageren op veranderende behoeften binnen je organisatie.
Naast het salaris dat je aan de medewerker betaalt, betaal je ook voor de diensten van het payrollbedrijf. Payrolling kan een goede optie zijn als je zelf graag betrokken wilt blijven bij de selectie en dagelijkse werkzaamheden, maar de administratieve lasten wilt verminderen.
Als ondernemer kies je voor een payrollconstructie in de volgende situaties:
- Als seizoensgebonden activiteiten hebt, zoals de horeca of toeristische sector.
- Voor projecten waarbij specifieke technische kennis vereist is, zoals IT-ontwikkeling, webdesign of engineering.
- Een team nodig om een specifiek project te voltooien, zoals een marketingcampagne, een evenement of een bouwproject.
4. Werken met een leerling
Een stagiair kan bij jou komen om te leren en werkervaring op te doen. Als je hem werk kunt bieden dat aansluit bij zijn opleiding, is dat een win-winsituatie. Houd er wel rekening mee dat het begeleiden van een leerling tijd kost. Ook is het gebruikelijk om hem een onkostenvergoeding te betalen.
Hier zijn enkele voorbeelden van taken die je aan een stagiair kunt toewijzen:
- Assisteren bij marktonderzoek en data-analyse.
- Helpen bij het bedenken en opzetten van campagnes.
- Ondersteunen bij administratieve taken en klantenservice.
5. Een medewerker in dienst nemen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een medewerker in dienst te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een tijdelijk contract voor 6 maanden, een contract voor onbepaalde tijd of op oproepbasis.
Het voordeel hiervan is dat je meer controle hebt over het selectieproces en nauw betrokken bent bij de dagelijkse werkzaamheden. De medewerker wordt echt een onderdeel van je bedrijf.
Aan de andere kant kost het aannemen en behouden van een medewerker tijd en geld. Je bent verantwoordelijk voor het betalen van het salaris en het afdragen van belastingen en premies. Is je medewerker ziek? Dan betaal je het salaris door en begeleid je hem in zijn re-integratie.
Dit zijn bijvoorbeeld taken waar je een medewerker voor kunt inschakelen:
- Dat fantastische product of die geweldige dienstverlening waar je zo hard door groeit.
- Jullie geweldige klantenservice, die ervoor zorgt dat je steeds meer mensen nodig hebt omdat iedereen je klant wil worden.
- Frisse ideeën voor het personeelsuitje, wat je nu toch echt moet gaan organiseren.
Hoe maak je nu de juiste keuze?
Bij het maken van je keuze is het belangrijk om te kijken naar je toekomstplannen en lange termijndoelen. Denk na over welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien. Welke manier van personeelsbeheer past het beste bij hoe jouw bedrijf werkt en wat je wilt bereiken?
Onthoud dat elke optie zijn eigen voordelen en nadelen heeft op het gebied van kosten, flexibiliteit, controle en administratieve verantwoordelijkheden. Neem de tijd om alle mogelijkheden te bekijken en kies degene die het beste past bij wat jouw bedrijf nodig heeft en wat je wilt bereiken.
Ben je benieuwd welke keuze het beste bij jouw bedrijf past? Wil je graag meer rust en ruimte hebben om aan je bedrijf te werken in plaats van er alleen in te werken?
Ik snap dat het lastig is om uit alle opties een keuze te maken die goed voelt voor jou en je bedrijf.
Begin anders eens met die ene ZZP’er. Een leuke HR-jurist bijvoorbeeld, die met je meekijkt en strategisch advies geeft op basis van waar je nu staat als bedrijf en wat je als persoon nodig hebt.
Ik ken nog wel een goede 😉